Ce fel de acumulatori cu Litiu există?
Acumulatorii moderni uzuali folosiți in sistemele fotovoltaice au în componenta lor litiu. Acumulatorii cu litiu prezenți in acest domeniu sunt de două feluri:
Litiu-Ion (Li-Ion sau Li+)
Litiu Fier Fosfat (LiFePO4 sau LPF).
Ambele tehnologii prezintă risc de incendiu și explozie. Acumulatorii LifePo4 au un risc mai scăzut față de cei cu Litiu-Ion, dar, în cazul ambelor tipuri, consecințele în cazul unui incendiu pot fi devastatoare.
Ce este Thermal Runaway (supraîncălzire rapidă a celulelor) ?
Acumulatorii iau foc atunci când intră în Thermal Runaway. Thermal Runaway s-a definit de către ingineri ca fiind un fenomen în care bateria cu litiu intră într-o stare de auto-încălzire necontrolată.
Atunci când acumulatorul se auto-încălzește necontrolat, acesta poate ajunge la temperaturi de peste 1000 grade Celsius în mai puțin de un minut. Această temperatură extrem de ridicată poate aprinde celule adiacente și poate provoca un incendiu sau explozie mult mai mare.
Ce fel de protecții exista?
Protecțiile acumulatorilor în funcție de rolul lor se împart în două categorii principale:
(BMS) Protecții electronice pentru a nu se ajunge la Thermal Runaway
Protecții mecanice și chimice pentru a împiedica un incendiu în cazul producerii unui fenomen de Thermal Runaway
BMS (Battery Management System) ce controlează încărcarea si descărcarea in funcție de tensiunea, curentul si temperatura citită. Întreaga funcționare a BMS-ului depinde de calitatea componentelor electronice si de acuratețea citirii parametrilor.
Marea majoritate a cazurilor în care au luat foc acumulatorii a fost din cauza funcționării eronate a BMS-ului. Este important ca producătorul acumulatorilor să folosească componente electronice de cea mai buna calitate și să aibă experiență bogată și îndelungată în acest domeniu.
Protecțiile în cazul declanșării Thermal Runaway
Atunci când din cauza defectării unor componente electronice se produce fenomenul de Thermal Runaway descris mai sus, există sisteme active si pasive ce limitează, sting focul si împiedică declanșarea unui incendiu.
Sistemele pasive constau în materiale ce rezistă la temperaturi ridicate ce împiedică răspândirea focului de la o celula a bateriei la alta celula. De asemenea carcasele cu grad de protecție ridicat la praf si umezeală conferă o protecție suplimentară la incendiu. O baterie cu carcasa IP65 este superioară față de una cu carcasa IP20 în a limita aprinderea materialelor adiacente.
Sistemele active sunt cele mai importante în cazul defectării unei celule în interiorul carcasei bateriei. Aceste sisteme constau in detonarea unei capsule chimice ce va reacționa cu oxigenul din interiorul carcasei și va forma compuși ai acestuia ce nu pot întreține arderea.
In lipsa oxigenului, celula nu va mai putea arde, iar reacția se va opri.
Aceste capsule cu declanșare termica poartă numele de FIRE AIRBAG și reprezintă cel mai ridicat nivel de protecție la incendiu pentru acumulatorii folosiți în sistemele fotovoltaice.
De ce alegem să instalăm acumulatorii Luna produși de Huawei?
Acești acumulatori au cele mai ridicate protecții împotriva incendiilor și exploziilor:
Protecție electrică la supra-încărcare
Protecție electrică la supra-curent
Protecție la scurt-circuit
Protecție la nivel de carcasă: IP66 (cu funcționare și la amplasarea la exterior, cu temperaturi între -20C și +55C
Protecție de urgență: fiecare baterie are în interior un fire airbag (kit automat de stingere incendiu). Elimină riscul de incendiu în maxim 15 sec.